William "Wild Bill" Guarnere - 506th PIR - Easy Company

 • Als jongste van tien kinderen nam Bill Guarnere vanaf zijn 15de jaar deel aan het speciale trainingsprogramma voor burgerkinderen, het Citizen Militairy Trainings Corps. De vereiste minimum leeftijd lag aanmerkelijk hoger, maar Bill's moeder zag het als een gelegenheid voor haar zoon om geschoold, gevoed en opgeleid te worden.
  Bedoeling van het programma was om de leerlingen als onderofficieren het leger in te laten gaan, na het afronden van de trainingsperiode. Helaas verstoorde de Japanse aanval op Pearl Harbor de carrière van Bill vroegtijdig; het trainingsprogramma werd opgeheven.
  Een jaar later schreef Bill zich in bij het Parachute Infantry Regiment en reisde af naar Toccoa.
 • Doordat Guarnere vlak voor de D-Daysprong per ongeluk een verkeerde jas aantrok, kwam hij erachter dat zijn broer om het leven was gekomen. In die jas, de jas van Sergeant Martin, zat een brief van diens vrouw. Bill las de brief terwijl hij gebruik maakte van het toilet. De vrouw van Martin schreef; '...vertel het niet aan Bill, maar zijn broer is omgekomen in Casino, Italië...'.
  Later gaf Bill Guarnere toe dat dit het moment was dat hij had besloten dat er geen 'Kraut' levend uit Normandië zou komen als het aan hem was. In de TV-serie zegt hij in een gesproken voorwoord; 'I did a lot of killing down there'.

  Zo loste hij om 03.00 in de nacht van D-Day de eerste schoten op een Duitse eenheid die met 4 wagens het pad van een groep paratroopers kruisten. Toen een paar gevangen die ze hadden gemaakt de paratroopers probeerden te bespringen wanneer deze onder vijandelijk vuur kwamen te liggen, schoot Guarnere ze dood met zijn pistool. 'Net zo makkelijk als het verpletteren van een insect', was zijn verklaring bijna een halve eeuw later.
  Voor de verovering van de 4 Duitse 105mm kannonnen kreeg 'Wild' Bill Guarnere de Silver Star; hij was één van de 12 troopers die onder leiding van Dick Winters vijftien Duitse fallschirmjäger doodden en de rest van de 50 man sterke bewakingsgroep van het Duitse geschut op de vlucht joeg.

 
Guarnere 1945-46
 • Guarnere is een man van bijzondere uitspraken. Even direct en cynisch als komisch. Duits afweergeschut tijdens D-Day; 'Like all 4th of July's...'. Duitse 88mm kannonnen die in de Ardennen op Easy schoten; 'I thought the whole world was shooting at me!'
 • Bill Guarnere en 'Babe' Heffron zijn onafscheidelijk. Ze woonden dan ook altijd in dezelfde stad (Bill trouwens nog steeds in hetzelfde huis). Nadat Bill in de Ardennen nabij Foy zo zwaar gewond raakte dat de resten van zijn been afgezet moesten worden was de oorlog voor hem natuurlijk afgelopen. Het was een jaar later dat hij Heffron tegen het lijf liep, toen deze hem betrapte op het gokken met dobbelen in een achterbuurtstraat van Philadelphia. Als 'oude' legermaatjes besloten ze wat te gaan drinken, en ze zijn er eigenlijk nooit mee gestopt.
  Samen bezochten ze Nederland, o.a. in 1996 waarbij ze een bezoek brachten aan het graf van hun Easy-maatje Dukeman in Margraten.
  Ook gingen ze samen terug naar het Bois Jacques in de Ardennen, waar Bill door een Duitse 88mm granaat levensgevaarlijk gewond raakte.
  Bill en Babe reisden ook af naar Engeland, naar de lokatie waar Band of Brothers opgenomen werd. Bij aankomst volgde er een rondleiding over de set waarbij ze geconfronteerd werden met hun evenbeelden uit de serie.
 • In de zomer van 1945 werd Bill Guarnere voor 80 procent gehandicapt verklaard. Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten, trouwde en kreeg een nazaat. Hij werkte als klerk, drukker, vertegenwoordiger en timmerman; allemaal met een kunstbeen.
  In 1967, na een boel ellende met zijn dossiers, werd hij eindelijk volledig arbeidsongeschikt verklaard en kreeg hij een uitkering die het mogelijk maakte om volledig met werken te stoppen. Het eerste wat hij deed was zijn kunstbeen weggooien. Sinds dat moment beweegt 'Wild' Bill 'Gonnorea' Guarnere zich voort op krukken. En eh... tijdens menig galabal is hij op de dansvloer te vinden!
 
 • De acteur die Bill Guarnere speelt in de TV-serie is Frank John Hughes. Tussen Hughes en Guarnere groeide een hechte band, ze zochten elkaar vele malen op en voor de kinderen van Frank is Bill inmiddels 'Opa Bill'.
  De woorden van Tom Hanks die tijdens één van de eerste castingbijeenkomsten werden gesproken werden voor Frank absoluut waarheid: 'Als je meedoet aan dit project zal je leven (zakelijk en privé) erdoor veranderen'.
 • Nadat een groep re-enactors in jeeps naar Foy reed, daar de originele foxholes van Easy Company bezocht en er bloemen plaatste werd Bill Guarnere door één van hen gebeld. Toen hij hoorde dat de mannen in het bos rond hadden gekeken vroeg hij onmiddellijk of één van hen wellicht zijn been nog gevonden had!
  Dit was in December 2001, exact 57 jaar na het Duitse Ardennenoffensief.
 • Bill Guarnere is iemand die nooit een blad voor zijn mond genomen heeft en zich nooit door tegenslagen uit het veld heeft laten slaan. Het feit dat hij veel van zijn maatjes in de oorlog verloren heeft zal hij nooit vergeten. Hij bezoekt hun graven als hij daar de kans toe krijgt en wil niet als een held behandeld worden. 'De echte helden zijn de jongens die 'daar' begraven liggen (Nederland, België en Frankrijk)'. In de TV-serie zegt hij ook; 'Sometimes it makes me cry'.
 • Grote bek, klein hartje en een vriend voor het leven.

Wild Bill, was op zondag 27 februari 2011 aanwezig op "Veterans’ Fair at the National Guard Armory in Plymouth.